Ville spiselige vekster i Lofoten

Butare, Alaria esculenta og Fingertare Laminaria digitata.
Skjørbuksurt, Cochlearia officinalis. Pepperrotaktig smak, vintergrønn. Kjent for sitt høye vitamin c- innhold
Gulaks, Antihoxantum odeoratum. Et veldig vanlig gress med en overraskende smak. Vanilje og karamell smak . God til å dampe fisk på eller til te. Vokser på enger og i gressbakker
Karve, carum carvi. Vpr mest kjente krydderplante, frøene er svært smakfulle. Fin å ha i baksten , i surkålen eller å lage dram av, Vokser i grøftekanter og på stranden
standkvann, angelica archangelica littorals, Utrolig mye smak, passer godt til sylting og kandisering. Vokser i fuktig feit jord ved havet
Østersurt, Mertensia maritim smaker rett og slett som østers

Tangmelde Atriplex prostrata

Beste salatplanten på stranda, egner seg også ypperlig til stuinger

Strandarve Honckenya peploides

Frisk agurkaktig smak, kan syltes eller fermenteres. Eller bare spise direkte fra voksestedet.

Butare Alaria esculenta

GEdigen alge som egner seg godt til mat. Forvelle til salaten, eller pakke inn fisken som skal på grillen

Fjærehinne, Porphyra umbilicalis

Denne er den mest verdifulle makroalgen målt i penger og omsetning. Den er veldig nært i slekt med den japanske Noorien som alle kjenner fra sushibaren. Smaksrik, full av vitaminer og mineraler, og en av de få algene med høyt proteininnhold

Sukkertare  Saccharina latissima

Sukkertaren er enorm i sin fulle prakt, den er en  diger, vakker og elegant skapning som minner om urtid og urkraft. Den er jo også nesten like gammel som selve havet.  Den er nært i slekt med kombu  som brukes veldig mye i det japanske kjøkkenet. De kaller den The king of seaweed , 

Man kan fort bli fristet til å sanke de største plantene, men til matlaging velger jeg ofte litt mindre og yngere planter-. 

Man finner gjerne sukkertaren i litt beskyttede viker, den er sjeldent tørrlagt så sankingen  foregår gjerne med tørrdrakten på.

Den vokser også på litt større dyp og blir gjerne med fiskeredskapene opp. Jeg har fisket mye med trollgarn og flyndregarn.  Før var algene som ble med opp bare til pest og plage, nå kan det være gull.

strandreddik Cakile maritima

En av de peneste på stranda

Strandreddiken  er oppreist, men ligger gjerne på bakken i sanden ved tangvollene. Blomstene er lys lilla  og den har tykke flikede glatte blad som er veldig saftige.

Sesongen varer hele sommeren, men de unge plantene først på sommeren er best.

Smaken er nært reddik og sennep. . Den er sterk og Strandreddiken egner seg best som et krydder  i salaten. Passer godt til kokt torsk

Strandkjeks

Strandkjeksen er en flott skjermplante med kraftig glinsende mørkegrønne  tannete blad . Stilken er rødligrøglig nederst. Den er hardfør og man finner den ofte i bergsprekker og mellom steiner hvor litt erodert stein, tang og litt planterester har gitt den mulighet til å vokse. 

 Den er best som ung, da er den en skikkelig oppfrisker i salater. Utover Sesongen er den best som suppeurt. Frøene er veldig aromatisk og kan med forsiktighet brukes til å