Tangmelde Atriplex prostrata
Beste salatplanten på stranda, egner seg også ypperlig til stuinger
Strandarve Honckenya peploides
Frisk agurkaktig smak, kan syltes eller fermenteres. Eller bare spise direkte fra voksestedet.
Butare Alaria esculenta
GEdigen alge som egner seg godt til mat. Forvelle til salaten, eller pakke inn fisken som skal på grillen
Fjærehinne, Porphyra umbilicalis
Denne er den mest verdifulle makroalgen målt i penger og omsetning. Den er veldig nært i slekt med den japanske Noorien som alle kjenner fra sushibaren. Smaksrik, full av vitaminer og mineraler, og en av de få algene med høyt proteininnhold
Sukkertare Saccharina latissima
Sukkertaren er enorm i sin fulle prakt, den er en diger, vakker og elegant skapning som minner om urtid og urkraft. Den er jo også nesten like gammel som selve havet. Den er nært i slekt med kombu som brukes veldig mye i det japanske kjøkkenet. De kaller den The king of seaweed ,
Man kan fort bli fristet til å sanke de største plantene, men til matlaging velger jeg ofte litt mindre og yngere planter-.
Man finner gjerne sukkertaren i litt beskyttede viker, den er sjeldent tørrlagt så sankingen foregår gjerne med tørrdrakten på.
Den vokser også på litt større dyp og blir gjerne med fiskeredskapene opp. Jeg har fisket mye med trollgarn og flyndregarn. Før var algene som ble med opp bare til pest og plage, nå kan det være gull.
strandreddik Cakile maritima
En av de peneste på stranda
Strandreddiken er oppreist, men ligger gjerne på bakken i sanden ved tangvollene. Blomstene er lys lilla og den har tykke flikede glatte blad som er veldig saftige.
Sesongen varer hele sommeren, men de unge plantene først på sommeren er best.
Smaken er nært reddik og sennep. . Den er sterk og Strandreddiken egner seg best som et krydder i salaten. Passer godt til kokt torsk
Strandkjeks
Strandkjeksen er en flott skjermplante med kraftig glinsende mørkegrønne tannete blad . Stilken er rødligrøglig nederst. Den er hardfør og man finner den ofte i bergsprekker og mellom steiner hvor litt erodert stein, tang og litt planterester har gitt den mulighet til å vokse.
Den er best som ung, da er den en skikkelig oppfrisker i salater. Utover Sesongen er den best som suppeurt. Frøene er veldig aromatisk og kan med forsiktighet brukes til å